Важни въпроси и отговори за избора на масло за мотора

car parts

Всеки собственик на първи автомобил е поставен пред темата точно какво двигателно масло да избере. В този конкретен случай би могъл да разчита на различни източници за консултация – интернет, автосервизи, приятели и също така пренебрегваните, а и в доста моменти загубени ръководства за експлоатация на Колата. Ще Ви предоставим необходимите инструкции, понеже коректния подбор е изключително важен за добрата работа и дългото и безпроблемно съществуване на двигателя.

Какво реално е вискозитет на моторното масло? Разбира се това е индикация за гъстотата на моторното масло. Докато е студено е по-хубаво да шофирате с по-ниско лубрикант, осигуряващо по-лесен старт на автомобилния двигател, понеже ще коства по-малка мощност от автомобилния двигател поради по-малката съпротива при движещите се части. Плътните моторни масла са надеждни за много високи натоварвания и температури. 

Какво точно означават буквите и числата за отделните моторни масла? 1-то число сочи студеният вискозитет на маслото, а второто число вискозитет за много високи градуси. Буквичката W, разделяща ги се появява от “Winter” (“Зима” – превод от англ. език). 

Какво е различието между минерални и синтетични моторни масла? Минералните масла са основни, получени за преработката на петрол в сурово състояние. Използват се главно в по-стари автомобили, при чиито двигателите са силно амортизирани. Синтетичните масла са подправени базови с добавки (детергенти, дисперсивните агенти, антиоксиданти, модификаторите на триене и т.н.). Те са по-стабилни на високи температури, защитават по-успешно двигателя на колата, разполагат с по-ниска летливост и по-бавно се окисляват. Има и полусинтетични масла, като са междинния вариант м/у основните. 

Как да познаем автентичното масло от лъжливото? За жалост, автомобилният пазар е претъпкан от имитиращи изделия с тъмен произход, като биха могли да нанесат поражение на работните показатели и здравето на колата ви. Трудно е на обикновен потребител да усети разлика, но съществуват няколко фактора, като те би трябвало да събудят. Главният е сумата на маслото. Дори и да е с намаление, сумата не трябва да бъде прекалено ниска в сравнение с други оферти на пазара. В същото време проверявайте и оценките за търговския обект, който я продава. 

Коя марка масло да си изберем? Намерете двигателното масло първо спрямо строгите изисквание на производителя, а като допълнителен елемент е възможно да добавите и референциите от други автомобилни водачи, имащи вече имат впечатления от използването. 

Сайтът: https://www.fullauto.bg/bfr/product-category/transmisionni-masla/