Ценни съвети за прекрасна морава

toolsВидове поляни

За да имате исканата от Вас морава, хубаво е да подберете подходящата смеска за трева (смесица от семена), например власатка или английски райграс. Има подходяща смесица от семена за всеки един вид тревна площ. Те възможно е да са спортни, декоративни, обществени или други ландшафтни територии.

Поливане на моравите

Тревните площи биха могли да са напоявани и ръчно – с маркуч и воден пистолет, така и автоматично – с пръскащи глави. Ако се прави това през светлата част на денонощието, изпарява се малка част от водата, без да се използва. Затова още повече навлизат по-интелигентни, ефикасни и спестяващи вода с-ми. Доста популярни са изскачащите пръскащи глави. Изграждането на подобна система за поливане Ви гарантира покой дълги години напред, позволяващо комфортно да поливате поляната с помощта на едно бутонче или с таблет за поливане.

Торене на тревните площи

При косенето се премахват малка част от хранителните компоненти на тревата. Споменатото е възможно да се компенсира чрез наторяване. Добре е да се прави през пролетта и есента, в зависимост от мащаба на третиране на тревния терен, също и от типа продукт за наторяване, използван от Вас. На пазара още по-често се налагат гранулирана тор с дълготрайна финкция – траеща няколко месеца.

Краища на морава

За окрайчване на ливадата, много хубав инструмент е акумулаторна ножица с дълги дръжки.

Реновиране на ливади

Винаги, когато пролетта настъпва и моравата се позеленее, на места е възможно да се задържат тъмни елементи. Те се фиксират чрез срязване с ръчен уред (като пример права лопата). Срязаното местенце може да се попълни с тревен чим. Още един метод е след отстраняване на загиналите тревни площи, да се разрохка земята и да се посадят напълно нови семенца.

Методика на косене

Всеки път като косите, е наложително да сменяте посоката на рязане. Иначе винаги ще натискате стъблото само в една, единствена посока, това води след себе си до по-лесно степване на тревните площи. В случай, че обикновено подрязвате надясно, сменете с косене наляво. Често е необходимо и на напречно, когато разменяте движенията.

Прочетете пълната информация: https://megatools.bg/mega/bg-catalog-details-71.html