История на новините

newsНовината е комуникация на подбрана информация за текущите случки, която е представена от електронна медия, интернет, вестник и от приказка на приказка между обсъждащи.

Думата на английски “news” (новини), е учредена през 14-ти век, от използването на множественото число на термина “new” (нов). Малко преди да бъдат измислени вестниците в самото начало на седемнадесети век, са се използвали правителствени постановления и официалните бюлетини.

1-вата официална употреба на куриерска услуга за разпространение на писмени документи, е в Египет, където фараоните използват доставчици за разпространяване на техните собствени решения на територията на държавата ( 2400 г. пр.н.е.) . Точно тази практика почти сигурно ще има основи в много древната практика на съобщенията от уста на уста и е възможно да е създадена над тази вече създадена инфраструктура.

В Древен Рим държавните обяви и бюлетините за новини са оповестени публично от Юлий Цезар . Те са били изписвани върху камък или метал и са поставяни на обществени места.

Правителството в Китай ползва бюлетини наименовани “типао”, популяризирани сред служителите в съда по време на късната династия Хан (2-ри и 3-ти век след Христа). Между 713 и 734 г. бюлетина на съда на китайската династия Тан е бил написан на ръка на коприна и се е прочитала от служителите в правителството. През далечната 1582 г. по време на династията Минг в Пекин са направени първите частни листовки.

Днес начините за разпространяване на вести са наистина много, като най-широкия е през глобалната мрежа в социалните мрежи или новинаркските сайтове.