КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ШИРОКОФОРМАТНИЯТ ПЕЧАТ?

Широкоформатният печат е част от ежедневието на почти всеки – макар че дори може да не го осъзнаваме.

Докато се разхождаме из центъра на града или дори из провинцията, навсякъде сме изложени на примери за широкоформатен печат: билбордове, реклами в таксита и автобуси, графики на натрупвания на строителни площадки.

Какво представлява широкоформатният печат

Списъкът продължава.

Но какво всъщност е широкоформатният печат? Как работи, какво участва в процеса и защо има значение за рекламодателите, търговците и марките?

В тази публикация решихме, че ще хвърлим малко светлина върху основите на индустрията, в която работим – и ще отговорим на някои прости въпроси, които може да имате:

Какво представлява широкоформатният печат?

Широкоформатният печат е по същество отпечатването на големи графики или дизайни върху големи ролки хартия (или други материали). Това изисква използването на специализирано оборудване и много по-големи принтери от стандартните търговски модули. Като цяло, „широкоформатни принтери“ се считат за такива с максимална ширина 18-100 инча.

Все още сравнително ново развитие в печатарската индустрия, широкоформатният печат по начина, по който го разбираме днес, съществува в тази форма през последните 25 години. С развитието на технологиите броят на различните мастила, субстрати (този материал, върху който се печата) и наличните принтери се разширяват драстично.

Появата на дигитални технологии и разработването на софтуер и инструменти като AI и базираните в облак изчисления също направиха широкоформатния печат по-достъпен и продуктивен от всякога. Вече е възможно да управлявате принтерите дистанционно и да ги настроите да работят и работят през нощта – по-новите модели дори могат да докладват за собствените си грешки.

Откровения като тези са предефинирали колко широкоформатен печат може да се използва и мащаба, в който може да работи. Тогава не е изненадващо, че използването на широкоформатни печатни графики се е увеличило толкова значително.

За какво се използва широкоформатният печат?


Това може да варира от доставчик до доставчик, но като цяло широкоформатен печат се използва за създаване на големи графики за маркетингови, маркови и рекламни цели.

Те могат да приемат много форми, но неща като натрупване на графики на строителната площадка, опаковки от винил на автопарк и превозни средства и графични изображения и дисплеи на дребно обикновено са едни от най-често използваните за този формат.

В по-голямата си част тези видове реклами – особено тези, които попадат в категорията „външна реклама“, са предназначени да бъдат показвани пред голям брой хора и ще бъдат гледани от разстояние. Поради тази причина се изискват големи графики и би било донякъде непрактично да се „съшият“ голям брой малки графики.
Обикновено може да бъде трудно да се предскаже точно цената на широкоформатен проект за печат, тъй като има толкова много променливи в игра. Размерът на графиките, материалите, използвани за тяхното производство, и основите, необходимото време за изпълнение – всички тези неща могат да повлияят значително на цената на широкоформатен проект за печат.

Като цяло се прилагат някои стандартни променливи – т.е. колкото повече искате да се печата, толкова по-скъп е материалът и колкото по-бързо имате нужда от продукта, толкова повече ще струва. Тъй като „голям формат“ е относително относително понятие, един проект за единична част от надписи на дребно вероятно ще струва много по-ниска сума от нещо като натрупване на графичен проект за голяма строителна площадка.

Ако търсите професионалисти в тази област, се доверете на Копирни и офис центрове Арония .